Çamlıca Camii Rehberi

0
802
Çamlıca Camii
Çamlıca Camii
Tekne Kiralama

Türkiye’nin İstanbul şehrinde yer alan Çamlıca Camii’nin yapımına Üsküdar’da 29 Mart 2013’te başlanmış olup 3 Mayıs 2019 tarihinde açılışı yapılmıştır. Çamlıca Camii Cumhuriyet tarihinin en büyük camiisidir. Kapasitesi 63 bin kişi olan 6 minareli camii 57 bin 500 metrekarelik bir alana sahiptir. Camiinin külliyesinde aynı zamanda müze, kütüphane, sanat galerisi, bin kişilik konferans salonu, 3 bin 500 araçlık otoparkı ve 8 sanat atölyesi yer almaktadır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çamlıca Tepesi’nde 2010 yılında yeni bir TV radyo anteni uluslararası fikir projesi için Mimarlar Birliği’ne (UIA)’ya başvurmuştur. Uluslararası Mimarlar Birliği, Mimarlar Odası’nın görüşünü almıştır. Mimarlar Odası Çamlıca Tepesinin tarihi ve doğal ve kültürel bir miras, sembolik bir alan ve SİT alanı olduğunu kamusal alan olarak uygun düzenlemelerin yapılmasını ancak alanın yapılaşmaya açılmamasını savunmuştur. Ayrıca TV ve radyo antenlerinin de bölgenin dokusuna, Boğaz’ın silüetine zarar verdiği ve taşınması gerektiği yönündeki görüşünü de bildirmiştir. Uluslararası Mimarlar Birliği de bu görüş sebebiyle yarışmaya onay vermemiştir.

Çamlıca Camii Hakkında Bilgi

Neoklasik mimari tarzında inşa edilmiş olan Çamlıca Camii’nin yüksekliği 1071 metredir. Bu yükseklik Türklerin Anadolu’ya geliş tarihi olan Malazgirt Meydan Muharebesi’nin tarihinden esinlenerek yapılmış bir yüksekliktir.  Çamlıca Camii yapımı bittikten sonra en çok ziyaret edilen camiiler arasına girmiştir. İstanbul Boğazı’nın manzarası camiinin avlusundan görülmektedir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük camiisi olma özelliğini taşıyan Çamlıca Camii İstanbul’un en tepe noktalarından bir yere inşa edilmiştir. Camii yapılırken günümüz klasık Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden esinlenerek yapıldığı söylenilmektedir. Ayrıca camiinin yapısına bakılınca da bu durum göz önündedir. Çamlıca Camii’nin yapımında nanoteknolojiden de yararlanılmıştır ve camiinin girişinde Kur’an-ı Kerim’den bazı ayetler ve sureler yer almaktadır. Yaklaşık bin kişilik konferans salonuna sahip olan Camiinin alt tarafında 8 adet sanat atölyesi de bulunmaktadır.

Çamlıca Camii Tarihi
Çamlıca Camii Tarihi

Çamlıca Camii Tarihi

Yapımı yaklaşık 6 yıl süren Çamlıca Camii’nin yapımına 6 Ağustos 2013 tarihinde başlanmıştır ve 3 mayıs 2019 tarihinde yapımı tamamlanmıştır. Camiinin inşasının tamamlanması 2016 yılında ön görülmüştür. Çamlıca Camii 2016 yılında ibadete açılmıştır ancak aynı yılda camiinin açılışına yetişilememiştir.  Resmi açılış ise 2019 yılında gerçekleşmiştir.

Çamlıca Camii’nde ilk namaz 2019 yılının Regaip Kandilinde kılınmıştır. Dönemin Cumhurbaşkanı tarafından ise daha sonra resmi açılış gerçekleşmiştir. Çamlıca Camii’nin yapımı için ise 66 milyon dolar harcanmıştır.

Çamlıca Camii Mimarisi
Çamlıca Camii Mimarisi

Çamlıca Camii Mimari

Hayriye Gül Totu ve Bahar Mızrak, Çamlıca Camii’nin tasarım planlamasını yapmıştır. Kadın mimarlar, kadınların daha rahat ibadet edebilmesi için planlamalar yapmışken camiiyi 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir yer olarak da tasarlamışlardır. Çamlıca Camii’nin genel tasarım anlayışı, Mimar Sinan’ın Klasik Osmanlı- İslam mimarisindedir. Ayrıca projenin tasarımcıları, aynı anda deprem olasılığını da düşünmüştür ve bir doğal afet anında camii içerisinde 100 bin kişinin bulunabileceği şekilde projelendirme yapmışlardır.

Buna ek olarak, projenin son halini Mimar Hacı Mehmet Güner hazırlamıştır. Kahramanmaraş’ta yapmış olduğu camiinin dönemin Türkiye Başbakanı tarafından beğenilmesi üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müşaviri olarak İstanbul’a atanmış ve ekibiyle birlikte projeye son halini vermiştir.

Çamlıca Camii Dış Ve İç tasarım

Çamlıca Camii’nin dışı Mimar Sinan’ın eserlerinden esinlenerek tasarlanmış olup camiinin yapımında da Mimar Sinan’ın teknikleri kullanılmıştır. Buna 34 metre çapa sahip olan ana kubbenin zemine ufak kubbeler yardımıyla indirilmesinin camiiye doğal bir görünüm kazandırması örnek olarak verilebilir. Ayrıca Mimar Sinan’ın Süleymaniye Camii’nin Süleymaniye Tepesi’nden İstanbul Boğazı’na bakması gibi Çamlıca Camii de Çamlıca Tepesi’nden boğaza bakmaktadır.

Çamlıca Camii’nin ana kubbesinin çapı İstanbul’u simgeleyecek bir şekilde 34 metre, yüksekliği ise İstanbul’da yaşayan 72 milleti simgeleyecek şekilde 72 metre şeklinde yapılmıştır. Camii 6 minarelidir ve altı minaresinden ikisi 90 metre iken, geriye kalan dört minare ise Malazgirt Meydan Muharebesi’ni simgeleyecek şekilde 107.1 metre yüksekliğinde inşa edilmiştir.

Camii’nin içindeki süslemeler minimalist bir anlayışla taşarlanmıştır. Ergin Külünk camiinin yapım sürecini yönetmiştir ve insanları camii içerisinde fiziksel büyüklükten bunaltmamak, daha ruhani duygular yaşatmak amacıyla ışık, süsleme, hat sanatı, cam ve renk kullandıklarını söylemiştir. Kubbenin iç yüzeyine ise Allah’ın isimlerinden 16’sı, 16 Türk devletine ithafen yazılmıştır. 17 bin metrekare büyüklüğünde yere serilen halı özel dokunmuş olup antibakteriyel özelliğe sahiptir.

Çamlıca Camii Minareleri

İslam’da imanın 6 şartını simgeleyen 6 adet minaresi olan Çamlıca Camii’nin minarelerinden ikisi 90’ar metre yüksekliğindedir. Diğer dört minare ise 107.1 metre yüksekliğinde olup Malazgirt Meydan Muharebesi’ni simgelemektedir. Yükseklikleri 90 metre olan iki minarede iki şerefe bulunurken, 107.1 metre yüksekliğinde olan minarelerde ise üçer şerefe bulunmaktadır. Minarelerdeki toplam şerefe sayısı ise 16’dır.

Çamlıca Camii Nerededir?

Çamlıca Camii İstanbul’un Üsküdar ilçesinin Çamlıca semtinde yer alan bir camiidir.

İslam Medeniyetleri Müzesi

İslam Medeniyetleri Müzesi Büyük Çamlıca Camii Külliyesi’nde yer almaktadır ve 10 bin metrekare kapalı alanda kurgulanmıştır. 8 Nisan 2022 tarihinde açılan İslam Medeniyetleri Müzesi’ne girişler ücretsizdir. İslam coğrafyasından ve Osmanlı’dan pek çok nadide eser sergilenen müzede 7. Yüzyıldan 19. Yüzyıla kadar İslam sanatının gelişimini yansıtan 800’e yakın eser sergilenmektedir. Hz. Peygamber’e atfedilen eserler, Türk Dokuma Sanatı, İslam Sanatında mimari ve Dekoratif Ögeler, İlk Mabet Kabe, Şam Evrakı, İslam’da Bilim, Kur’an-ı Kerim ve mahfazaları, Berat ve Fermanlar, Hüsn-i Hat, Tılsımlı Gömlekler, Osmanlı’da Giyim, Destimal Geleneği, İslam’da Fetih, Sanduka Puşideleri, İslami sikkeler olmak üzere 15 tematik bir bölümden oluşmaktadır. Buraya gelen ziyaretçiler bu bölümlerde Peygamber Hazreti Muhammed’in temsili ayak izi, Fatih Sultan Mehmet’in çocukluk defteri,  Kabe kapısı perdesi, padişah kaftanları, Osmanlı dönemine ait paralar, tılsımlı gömlekler, dervişlerin tespihleri, padişah kılıçları ve daha pek çok eseri görme imkanı bulabilmektedir.

1200 yıllık geçmişin izlerini taşıyan ve pek çoğu daha önce teşhir edilmemiş eşşsiz eserlerin bulunduğu İslam Medeniyetleri Müzesi  9:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Osmanlı Devleti’nin her sene hac mevsiminden önce Mekke ve Medine’ye göndermiş olduğu Surre-i Hümayun Alayı’nın en gösterişli unsuru olan Mahmel-i Şerif ile Peygamber Hz. Muhammed’in fiziki ve ahlaki güzelliklerini anlatan Hilye-i Şerifler, koleksiyonun dikkati çeken eserleri arasında yer almaktadır.

Olağanüstü bir görsel şölen niteliğinde olan yerleştirme sanatında, İslam medeniyetinin suya atfettiği mama derinlemesine hissettirilmektedir. Allah’ın ‘Hayy’ isminden ilham alınarak hazırlanmış olan sunumda ayetlerle suyun gücü ve hayattaki yeri anlatılmaktadır. Müzenin ses sisteminde ise ultrasonik hoparlör teknolojisi kullanılmıştır. Bazı eserlere de psiko algısal efektler ve sesler gizlenmiştir. Işınlar kafatasına değdiği zaman sistem aktive olmakta ve kafatası kemiklerini hapörler olarak kullanılmaktadır. Bu sesler paralar, savaş malzemeleri, seramikler ve Kur’an-ı Kerimlerin yer aldığı bölümlerde duyulabilmektedir.

Çamlıca Camii’ye Nasıl Gidilir?

İstanbul ilinin Anadolu yakasında Üsküdar semtinde bulunan Çamlıca Camii’ye özel araçlarla da toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım çok kolaydır.

Otobüs ile ulaşım:

Cevahir Alışveriş Merkezi, Şişli konumundan Çamlıca Camii konumuna Otobüs – 522’dir. Otobüs – 14FD ile gitmek 45 dk sürmektedir. Dudullu, Ümraniye konumundan Çamlıca Camii konumuna Otobüs – 522, Otobüs – UM12 ile gitmek 45 dk sürmektedir. Adanalı Şenol Kolcuoğlu konumundan Çamlıca Camii konumuna Otobüs – 222, Otobüs – 14F ile gitmek 82 dk sürmektedir. Barbun, Maltepe konumundan Çamlıca Camii konumuna Otobüs – 222, Otobüs – 14F ile gitmek 82 dk sürmektedir. Cevahir Alışveriş Merkezi, Şişli konumundan Çamlıca Camii konumuna Otobüs – 522, Otobüs – 14FD ile gitmek 45 dk sürmektedir.

Bu tarihi yerle birlikte İstanbul’un güzide eserlerini görmek için tekne kiralama seçeneklerimizi inceleyebilirsiniz.

Tekne ve Yat Kiralama

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz